Helgbesök
Nu är jag sent ute i skrivandet men bättre sent än aldrig brukar man ju säga. Vi hade besök från Linköping i helgen. Det var Eva, Robert och Kristin, med de bägge sistnämndas ögonsten Otto, 8 månader. Ätande blev det givetvis gott om, eftersom vännerna är matroade. Lördagens middag bestod av prosciuttolindad kycklingfilé, citron- och timjansrisotto, rödvinssås och en god sallad. Till efterrätt gjorde jag ett nytt försök med creme brûlén, som den här gången blev perfekt när jag hade den i ugnen lite längre. Alltsammans smakade faktiskt himlans gott och sköljdes ned med lite rödvin (Opal springs - gott!)Rödvinssåsen har jag givit er recept på förut men här kommer receptet på risotton, som är inspirerad av ett Nigellarecept.
Citron- och timjansrisotto
6 portioner
5 dl avorioris
1,3 l hönsbuljong
2 stjälkar finhackad blekselleri
4 finhackade scharlottenlökar
3 hackade vitlöksklyftor
olivolja + smör
skal och saft från 1-2 citroner
1 kruka färsk timjan, finhackad
1 paket matlagningsgrädde (eller för all del ta vipgrädde om du tycker du kan unna dig det, men detta blev gott)
2 äggulor
2 dl parmesanost
Börja med att fräsa vitlök, lök och selleri mjukt i kastrullen med en blandning av olivolja och smör. Häv efter en stund ned riset och låt det fräsa med lite så att det blir blankt. Börja sedan att späda med buljongen försiktigt. Ha i ett par dl åt gången och låt koka in, innan du häller på mer vätska. Risotton gillar att bli rörd i och klemad med. När kokningen är slut tar man kastrullen av plattan och rör ned äggulor, parmesan och grädde. Sedan är det fritt fram att smaksätta med timjan och citron. Eventuellt behövs extra salt och peppar också. En mycket god och lite annorlunda risotto.
Citron- och timjansrisotto
6 portioner
5 dl avorioris
1,3 l hönsbuljong
2 stjälkar finhackad blekselleri
4 finhackade scharlottenlökar
3 hackade vitlöksklyftor
olivolja + smör
skal och saft från 1-2 citroner
1 kruka färsk timjan, finhackad
1 paket matlagningsgrädde (eller för all del ta vipgrädde om du tycker du kan unna dig det, men detta blev gott)
2 äggulor
2 dl parmesanost
Börja med att fräsa vitlök, lök och selleri mjukt i kastrullen med en blandning av olivolja och smör. Häv efter en stund ned riset och låt det fräsa med lite så att det blir blankt. Börja sedan att späda med buljongen försiktigt. Ha i ett par dl åt gången och låt koka in, innan du häller på mer vätska. Risotton gillar att bli rörd i och klemad med. När kokningen är slut tar man kastrullen av plattan och rör ned äggulor, parmesan och grädde. Sedan är det fritt fram att smaksätta med timjan och citron. Eventuellt behövs extra salt och peppar också. En mycket god och lite annorlunda risotto.
0 Kommentarer:
Skicka en kommentar
<< Home