Cissis gott & blandat

2005-10-15

Höstmustigt italienskt till middag

Idag var det faktiskt vad som kändes som den första höstdagen här i Karlstad. Kall och klar luft, men samtidigt soligt och vackert med löv i massor av färger. När vi var ute och gick i morse bestämde jag mig för att göra någon form av gryta till middag. Jag kom ihåg att det nyligen varit ett recept på italiensk gryta i Icas tidning Buffé, som såg lockande ut. Resultatet var inte bara lockande till utseendet utan smakade helt enkelt fantastiskt. Jag modifierade receptet en del, men smaken blev ändå mustig och fyllig. Till grytan serverade jag precis som föreslogs en parmasanpolentagröt och gremolata som ett strössel ovanpå allt det goda. Testa det här - ni kommer inte bli besvikna!

Italiensk gryta

6-8 personer

ca 900 g grytbitar av nöt (jag tog älg vilket gick precis lika bra)
1 msk smör
1 gul lök, i tunna klyftor
4 vitlöksklyftor, skivad
1 stor morot, i bitar
2 stora potatisar, i bitar
1 paket bacon, finstrimlad
3 msk tomatpuré
2 lagerblad
2 dl rött vin
6 dl vatten
3-4 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad peperoncini
salt, peppar
20 st gröna oliver fyllda med citron, skivade

Bryn köttet i omgångar i fettet. Lägg under tiden bacon, lök, morot, potatis och vitlök i en gryta och fräs lätt (inget extra fett behövs). Häll sedan på tomatpuren och fräs ytterligare. Lägg sedan i det brynta köttet och smula i lagerbladen. Späd med vätska och häll i kryddorna samt fonden. Låt koka ca 45 minuter tills köttet är mört. Salta och peppra samt tillsätt oliverna och låt dem bli varma.

Krämig polenta

Tillred polentan enligt intruktionen för gröt på förpackningen (med mjölk). Tänk på att en portion gröt på förpacknignen är mer än vad som krävs när man serverar det som tillbehör till grytan. När gröten är klar har man i 2 msk smör och 2 dl parmesan. Gör ej detta förrän strax innan serveringen eftersom polnetan tenderar att bli stabbig om den får stå.

Gremolata

1 dl hackad bladpersilja
5 hackade vitlöksklyftor
skalet från 2 citroner, finrivet

Blanda ihop.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home