Försenade frestelser för far
I helgen var det dags att kompensera pappa för den uteblivna farsdagsmiddagen som jag utlovat tidigare när jag tyvärr blev sjuk. Efter att ha varit ute i snöslasket på julmarknaden i Alster passade det bra med lite glögg och nybakta lussebullar medan jag förberedde middagen. Till pappas stora förtjusning hade jag bestämt mig för pilgrimsmusslor till huvudrätt. Jag hittade receptet i kokboken "Mera Fredagsgourmet" med höjdarrecept från Allt om mat. Jag följde receptet ganska precis, men valde att tillsätta lite honung i såsen på slutet, eftersom jag tyckte att det var någon bitterhet som tenderade att komma igenom i smaken. Slutresultatet blev iallafall superlyckat.
Till dessert använde jag en rejäl skvätt med färdig sockerlag som jag hade stående i kylen. Denna kokade jag upp och smaksatte med vaniljstång, kanelstänger, hel stjärnanis och hel kardemumma. När lagen fått god smak la jag i apelsinfiléer, äppelskivor, halverade vindruvor och klyftor av fikon som fick värmas försiktigt i lagen. Till fruktsalladen serverade jag vaniljglass. Det blev verkligen en fantastisk smak när man skedade den varma kryddlagen över glassen. Mums!
Pilgrimsmusslor med pasta och tomatsås
4 portioner
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 msk smör
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
2 dl vermouth
2 msk tomatpuré
1 dl nyriven parmesanost
salt, peppar
(honung)
3 plommontomater
400 g mafaldinepasta
ca 200 g färsk grön sparris
16 pilgrimsmusslor
1 msk olivolja
salt, peppar
saften från en halv citron
Fräs vitlöken i smöret. Häll i grädde, mjölk, vermouth, tomatpuré samt smaka av med salt och peppar. Sjud under vispning ca 15 minuter tills ca 3 dl återstår. Tillsätt parmesan och dra av från värmen. Under tiden har du kokat pastan och fixat tomaterna och sparrisen. Tomaterna skall skållas och kärnas ur. Därefter skärs de i vackra klyftor. Skär av nedre delen av sparrisen och dela stängerna i två delar. Koka sparrisen i lättsaltat vatten 3-5 minuter. Sist av allt grillar du musslorna. Du kan använda grillpanna eller som i mitt fall quick grill. Salta och peppra innan och pensla med lite olja. Pilgrimsmusslorna behöver bara 1-2 minter på varje sida. Pressa därefter över lite citronsaft. Sist av allt blandar du såsen med pastan. Lägg upp pastan i djupa tallrikar och toppa med tomater och sparris samt musslor. Krön anrättningen med hyvlade flagor av parmesan och lite nymald svartpeppar.
Till dessert använde jag en rejäl skvätt med färdig sockerlag som jag hade stående i kylen. Denna kokade jag upp och smaksatte med vaniljstång, kanelstänger, hel stjärnanis och hel kardemumma. När lagen fått god smak la jag i apelsinfiléer, äppelskivor, halverade vindruvor och klyftor av fikon som fick värmas försiktigt i lagen. Till fruktsalladen serverade jag vaniljglass. Det blev verkligen en fantastisk smak när man skedade den varma kryddlagen över glassen. Mums!
Pilgrimsmusslor med pasta och tomatsås
4 portioner
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 msk smör
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
2 dl vermouth
2 msk tomatpuré
1 dl nyriven parmesanost
salt, peppar
(honung)
3 plommontomater
400 g mafaldinepasta
ca 200 g färsk grön sparris
16 pilgrimsmusslor
1 msk olivolja
salt, peppar
saften från en halv citron
Fräs vitlöken i smöret. Häll i grädde, mjölk, vermouth, tomatpuré samt smaka av med salt och peppar. Sjud under vispning ca 15 minuter tills ca 3 dl återstår. Tillsätt parmesan och dra av från värmen. Under tiden har du kokat pastan och fixat tomaterna och sparrisen. Tomaterna skall skållas och kärnas ur. Därefter skärs de i vackra klyftor. Skär av nedre delen av sparrisen och dela stängerna i två delar. Koka sparrisen i lättsaltat vatten 3-5 minuter. Sist av allt grillar du musslorna. Du kan använda grillpanna eller som i mitt fall quick grill. Salta och peppra innan och pensla med lite olja. Pilgrimsmusslorna behöver bara 1-2 minter på varje sida. Pressa därefter över lite citronsaft. Sist av allt blandar du såsen med pastan. Lägg upp pastan i djupa tallrikar och toppa med tomater och sparris samt musslor. Krön anrättningen med hyvlade flagor av parmesan och lite nymald svartpeppar.
2 Kommentarer:
At 11 december, 2005 21:26, Lisa said…
Mums, mums, mums! Fruktsalladen var verkligen något att inspireras av.
At 13 december, 2005 05:56, Cissi said…
Ja det var en riktig toppenefterrätt tyckte jag. Hur gott som helst när den varma kryddiga lagen smälte ihop med vaniljglassen...
Skicka en kommentar
<< Home