Cissis gott & blandat

2005-11-27

Födelsedagsfirande i advent

Den här helgen firar vi födelsadagar av stora mått. Igår fyllde Ola år och imorgon är det mammas tur. Vi brukar försöka slå ihop de bägge kalasen så att det blir extra trevligt. Igår träffades vi alla hemma hos mamma och pappa i Solbacken för gemensamt fika och uppvaktning av både mamma och Ola. Mamma hade naturligtvis bakat urgott saffransbröd fyllt med mandelmassa och dessutom småkakor. Själv bidrog jag med en chèvrecheesecake jag hittade i senaste numret av Buffé istället för tårta. Kakan blev mycket god, men tyvärr kändes smaken av 400 g chèvre alltför lite för att jag skall tycka att det var hellyckat. Här kommer hursomhelst receptet för den som vill prova själv.

Chèvrecheesecake med lingonkräm

12 digestivekex
75 g smält smör
400 g cream cheese
400 g chèvre
2,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 ägg

Lingonkräm:
2 dl kesella
1-1,5 dl rårörd lingonsylt

Sätt ugnen på 175°C. Kör kex och smör i matberedare till en smulig massa. Tryck ut i en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt. Kör därefter cream cheese, smulad chèvre och socker i en matberedare till en smet. Blanda i vetemjöl, vaniljsocker och salt till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget och rör ordentligt. Häll fyllningen i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Kakan stelnar mer när den kallnat. Låt kakan kallna helt och lossa den sedan försiktigt från kanten av formen med en kniv. Kakan är godast om den får stå i kylen över natten. Blanda ingredienserna till lingonkrämen och bre över kakan före servering.



När det närmade sig kvällen och vi njutit framför brasan med adventsljusstakarna tända och slutligen även med belysning i utegranen, blev det dags för middagsfirande. Vi begav oss av till Slättens pasta som ligger strax väster om Kristinehamn, ett par kilometers avkrok från E18. På detta ställe har man specialicerat sig på egenproduktion av pasta och delikat mat avnjuts i ombonad gårdsmiljö. Nu i juletider serverar restaurangen italiensk julbuffé med värmländsk touch istället för ett traditionellt julbord, vilket visade sig vara en stor succé. Själv är jag inte särskilt förtjust i den tunga maten på svenskt julbord, men även de andra i sällskapet tyckte att maten var fantastisk. Detta var vad vi fick smaka på:

Nybakad parmesanfläta
Pastasallad med dressing
Potatissallad
Slättens Walldorfsallad
Capresesallad
Grönsallad med hyvlad parmesan
Saffranspasta med skaldjur
Oliver flera sorter, marinerade vitlöksklyftor, soltorkade toamter
Röd och grön pesto
Rökt rådjur, breasola, prosciutto, flera sorters salami
Dillmarinerad varmrökt lax med hjortronsås
Apelsinmarinerad kycklingfilé med pinjenötter
Exotiska frukter
Laxlasagne
Lasagne Alfanio
Fylld kotlettrad med mozarella och tomat
Karl-Johanssvamppaj
Färsk pasta med gorgonzolasås och tomatsås med svarta oliver och basilika
Grillade rot- och grönsaker
Ostbricka (Parmesan, brie, tallegio, gorgonzola) med kex och frukter
Italiensk krämig chokladtårta med grädde
Fruktsallad
Choklad och godis

Oj vad mätt jag blev och oj vad gott det var!

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home