Cissis gott & blandat

2005-12-23

Havrekex som i Sagan om ringen

Häromkvällen bakade Ola och jag väldigt goda små havrekex till julbordet. De här havrekexen brukar serveras när vi hälsar på Olas farmor uppe i Örnsköldsvik och har så gjorts sedan Ola var liten. "Åååh - detta är verkligen barndomsnostalgi",utbrast Ola när jag föeslog att vi skulle göra en omgång. Till saken hör att Ola då berättade om hur han och hans vänner som barn brukade låtsas att detta var den mänskliga motsvarigheten till lembas, de alvbröd som aväts i Sagan om ringen. Lembas är en speciell sorts bröd, där en enda tugga räcker för att mätta en hel mans mage. Nu kan jag väl inte direkt påstå att de här havrekexen har någon större likhet med de mäktiga lembas-bröden, men det är ändå lite gulligt att det var på det här viset de föreställde sig bröden, tycker jag.

De här harekexen blir enormt möra och har en fantastisk smörsmak, som gör att de bara smälter i munnen. Jag tycker att de är godast med lite smörgåsmargarin och en skiva god ost på.

Havrekex

ca 40 stycken

150 g smör
2,5 dl mjölk
6 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk socker

Sätt ugnen på 200 grader. Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm tills det nästan kokar. Lägg havregrynen i en skål och häll över den heta mjölkblandningen. Låt stå tills det svalnat. Blanda ihop de övriga ingredienserna och arbeta ihop med grynen till en fin deg. Kavla ut en tunn (1-2 mm) platta på mjölat bakbord. Kör ett varv med kruskaveln och ta ut runda kex med ett mått. Lägg kexen på bakplåtspapperklädd plåt, nagga dem och grädda i ca 8 minuter. Vakta noga så att de inte blir brända i kanten.. Låt kexen kallna på galler utan bakduk.

4 Kommentarer:

 • At 23 december, 2005 11:30, Blogger Anne said…

  Oooh, det vill jag testa! Men, hallå, kruskavel? Går det bra utan tror du? :)

   
 • At 23 december, 2005 11:55, Blogger Cissi said…

  Hmm vet faktiskt inte - skulle tro att de jäser upp då och blir lite bubbligare, men det lär nog inte påverka smaken nämnvärt. Var noga med att nagga bara!

   
 • At 14 november, 2009 23:57, Anonymous Anonym said…

  Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
  Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!

   
 • At 05 december, 2009 10:16, Anonymous Barbro said…

  Roligt att ni har anknytning till Ö-vik. Sitter själv i Sidensjö o letar recept på havrekex , så dom här ska provas nu efter kaffestunden

   

Skicka en kommentar

<< Home