Cissis gott & blandat

2005-12-19

Saffranstema

Nu är det banne mig snart saffran i allt här hemma och det enda jag fantiserar om när det gäller smaksättare är just - saffran... I helgen blev det två olika saffransrecept. Dels blev det en jättesmarrig egenpåhittad saffrans- och skaldjurspasta till middag i lördags - som vanligt både gott och pointssnålt. Dels blev det härligt möra och krispiga saffransskorpor, som istället var goda och pointsrika. Jaja - man kan ju inte bara äta nyttiga saker hela tiden...

När det gäller saffran tycker jag förresten att den nya flytande KronSaffran är helt överlägsen, eftersom man extraherar mycket mer av smaken när kryddan är löst i alkohol.

Saffrans- och skaldjurspasta

4 portioner

4 portioner fullkornspasta av valfri sort
1 paket MiniMat
1 burk kräftstjärtar
1 burk musslor
0,5 paket fina gröna ärtor
2 tsk olja
2 finhackade vitlöksklyftor
lite chili
1 paket saffran
0,75 dl vermouth
1 fiskbuljongtärning

Fräs vitlök och chili i olja. Häll på vermouth, saffran och buljongtärning och låt koka ihop lite. Späd med grädden. Smaksätt med salt och peppar. När pastan är nästan klar häller man i de tinade ärtorna och skaldjuren så att de precis blir varma. Blanda sedan såsen med den avrunna pastan och maten är serverad.



Saffransskorpor

ca 40 stycken

100 g sötmandel
100 g smör
2 paket saffran
2 ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka mandeln grovt (dock inte i för stora bitar eftersom degen då spricker lätt). Smält smöret och dra kastrullen från värmen. Lös saffranet i smöret. Blanda under tiden de torra ingredienserna och vänd ned smörblandning och ägg. Arbeta ihop till en vacker blank gul deg. Forma tre rullar (ca 30 cm) och lägg på en bakplåtspapperklädd plåt. Grädda 12-15 minter. Ta ut och skär sneda skorpor. Sänk temperaturen till 175 grader och sätt in plåten igen. Rosta skorporna i ca 15 minuter. Stäng av ugnen och låt skorporna stå tills ugnen kallnat.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home