Cissis gott & blandat

2005-12-17

Ur Tinas vardagsrepertoar

Här hemma är det ständiga dilemmat vad vi skall hitta på till middagsmat på vardagarna som dels skall vara snabbt, dels nyttigt, dels gott och dels nyskapande. Ibland är fantasin här minst sagt i bott, vilket jag är övertygad om är fallet även hos en massa andra familjer. Tina hade för några veckor sedan vardagsmatstema på Mat och hon gjorde då en alltietträtt med kyckling som jag tyckte verkade praktisk. Resultatet visade sig dock bli överraskande gott, efter att ha gjort en del smärre justeringar i receptet. Denna rätt kommer definitivt placera sig i vår vardagsrepertoar. Jag använde vildrismix i min variant, vilket visserligen var vakert, men svårt att få lagom kokt utan att torka ut kycklingen - nästa gång blir det istället fullkornsris som Tina föreslog.

Kyckling med tomatris och parmesanröra

4 port.

4 kycklingfiléer
salt, peppar
matfett till stekning
2 morötter, skalade och skurna i slantar
2 gula lökar,skurna i smala klyftor
0,5 msk torkad timjan
4 dl fullkornsris
3 dl vatten
1 burk passerade tomater
1 kycklingbuljongtärning
salt, peppar

1 burk Fraiche
2 vitlöksklyftor, pressade
1 dl finriven parmesanost
ev. lite klippt färsk timjan
salt, peppar

Skär kycklingfiléerna i tre långa strimlor var. Salta och peppra och bryn sedan för fin färg i panna. Fräs lök, timjan och morötter i en kastrull. Blanda i riset och fräs i ytterligare fem minuter. Häll på vatten, tomater och buljong. Lägg kycklingbitarna på toppen av riset och lägg på lock. Låt sjuda ca 30-40 minuter. Rör lite då och då så att riset inte bränner. Ev får mer vatten tillsättas om det kokar torrt utan att riset är klart. Smaksätt med salt och peppar. Blanda en sås på Fraiche, parmesan, vitlök och timjan och kryddor. Servera kycklinggrytan med en klick parmesanröra på toppen.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home