Cissis gott & blandat

2005-10-29

Körsbärstomater med chokladmousse

Jag samåker ofta till jobbet i Karlskoga med ett par av karaktärsämneslärarna på Hotell- och restaurangprogrammet på min skola och det utmynnar ofta i roligt matprat. Nu i veckan beskrev den ena av kollegorna, Christina, en efterrätt de haft i restaurangen som lät för spännande för att låta bli att prova. Den bestod av körsbärstoamter kokta i en sockerlag med vanilj som sedan serverades med vit och mörk chokladmousse. Christina delade snällt med sig av både receptet och en stor burk fantastisk färdig sockerlag. Idag käkade vi middag hemma hos mamsen och papsen -goda lövbiffsmedaljonger fyllda med ädelost som serverades med ädelostsås, hasselbackspotatis och marinerade tomater. Mums! Jag bidrog med ovan nämnda efterrätt eftersom Ola och föräldrarna får vara försökskaniner för de flesta olika typer av recept. Personligen var jag inte överförtjust i kombinationen av tomaterna och chokladmousserna (som dock i sig var fantastiska) men Ola uppskattade kombinationen desto mer, så här kommer ändå recepten. Jag rekommenderar verkligen det här chokladmoussereceptet - snorenkelt!

Körsbärstomater i sockerlag

Koka upp lika delar socker och vatten tillsammans med en skårad vaniljstång. Lagen skall precis nå kokpunkten och skall därefter sjudas i ca 20 minuter. Låt därefter lagen kallna. Christina säger att hon brukar göra en rejäl sats och ha i en liten hink i kylen med vaniljstänger i eftersom det håller sig i ett år och går att använda till massor av efterrätter.

När du vill fixa iordning tomaterna låter du tomaterna värmas upp i den avsvalnade lagen så att de blir genomvarma och serverar sedan genast.

Chokladmousse

4 portioner

100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 äggulor

Smält den vita chokladen i vattenbad eller i mikro (under övervakning - jag lyckades ju i vanlig ordning bränna chokladen och fick skaffa ny och börja om). Rör sedan ned äggulorna en och en i chokladen medan den fortfarande är varm. Du har redan innan vispad grädden och blandar sedan försiktigt ned chokladsmeten i grädden. Låt moussen stå kallt ett par timmar. Du kan endera hälla den i portionsformar eller i en stor vid form så att du kan göra fina små mousseägg av alltsammans sedan.

För att göra den mörka moussen tar man undan hälften av den vita moussen innan kylningen och smälter mörk choklad (ca 50 g) som man rör ned i den färdiga vita moussen. Kyl sedan även denna mousse. Den mörka moussen blir något fastare i konsistensen.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home