Cissis gott & blandat

2006-01-29

Dille på skaldjur

Den här veckan har vi haft något av dille på skaldjur här hemma. Det har varit olika varianter av skaldjuur i alla möjliga rätter. Det som är bra med skaldjur är ju dels att det är fettsnålt och dels att det känns lite lyxigt. Dessutom finns det ju flera bra billighetsvarianter som gör att det inte behöver bli snordyrt till vardags heller.

Jag har experimenterat fram två nya pastarecept - ett till vardags och ett till helgen. Vardagsreceptet är egentligen inte så märkvärdigt att det är något att slå sig för bröstet för, men det blev väldigt välsmakande och var dessutom busenkelt att göra - precis vad som behövs när man kommer hem sent från jobbet och har bråttom iväg på träning. Till pastan serverade jag nämligen en ganska vanlig tomatsås som jag slängde ned en fiskbuljongtärning och lite dill i, innan jag avslutade med en burk av vardera kräftstjärtar och blåmusslor. Mumsfilibabba!

Idag var målet att hitta en middag som innehöll få points men ändå kändes helglyxig. Vi hade nämligen fest på jobbet i torsdags, och som bekant kan det lätt leda till fler glas vin och mer godsaker än vad man tänkt sig innan... Hursomhelst lyckades pointsbudgeten gå jämnt upp i slutänden iallafall, och detta till stor del tack vare denna heta skaldjurspasta som totalt bara kostade mig 6,5 points (vilket ingen absolut skulle kunnat gissa sig till med tanke på hur god den var).


Het skaldjurspasta

4 portioner

4 portioner fullkornslinguini
400 g skaldjursmix (finns ofta frusen som innehåller musslor, bläckfisk och räkor, och som passar perfekt till denna rätt)
1 msk olivolja
4 hackade vitlöksklyftor
0,5 finhackad röd habaneropeppar
0,5 zucchini skuren med osthyvel i remsor
10 babyplommontomater, skurna i kvartar
1 dl vitt matlagningsvin
1 msk fond
1 paket MiniMat
salt, peppar
en nypa muscovadosocker
2 limefruker i klyftor
färsk basilika och bladpersilja, grovhackad

Fräs habanero och vitlök i oljan. Tillsätt zucchini och tomater och låt få smak i oljan ordentligt. Vänd sedan ned skaldjuren i fräset. Häll på vin och grädde och smaksätt sedan med salt, peppar och socker. Låt ej koka för länge, eftersom skaldjuren kan bli sega då. Blanda därefter såsen med pastan på ett stort fat och strö över färska örter och dekorera med lime som var och en får pressa över efter egen smak.



Skaldjurssås med tomat

5 portioner

3 vitlöksklyftor
1 tsk olivolja
lite peperoncino
1 tetra passerade tomater
lite hackad dill
en nypa råsocker
en fiskbuljongtärning
salt och peppar
1 plastburk kräftstjärtar
1 plastburk blåmusslor

Fräs vilök och chili i olja. Tillsätt tomaterna och buljongtärningen. Smaka av med socker, salt, peppar och dill. Vänd sist ned kräftor och musslor och låt bli genomvarmt. Servera med fullkornspasta.

5 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home