Cissis gott & blandat

2006-01-22

Whiskykaka till födelsedagen

Imorgon fyller pappa år, och som alla vet gillar pappor för det mesta whisky. Jag tänkte mig att den idag skulle få ta formen av en kaka, eftersom jag före jul hittade ett recept på whiskykaka i Matmagasinet som jag var sugen på att prova. Resultatet blev en ganska kompakt saftig kaka med god mjuk whiskysmak både i kakan och glasyren. Riktigt gott tyckte både födelsdagsbarnet och vi övriga (som hade turen att få smaka på den till kaffet).

Whiskykaka

Kakan
400 g extra fint vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
175 g rumstempererat smör
225 g råsocker
4 ägg
1,5 dl creme fraiche
2 msk whisky

Indränkning
2 msk whisky
1 msk lönnsirap eller ljus sirap

Glasyr
75 g smör
300 g florsocker
2 msk whisky
ca 2 tsk kokande vatten

Garnering
Rostade hackade hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en bunke. Vispa smör och socker pösigt. Vispa ned äggen ett i taget. När äggen är iblandade och smeten ser jämn ut tillsätter du hälften av mjölblandningen och därefter creme fraiche. Blanda väl och tillsätt sedan resten av mjölet. Häll slutligen i whiskyn och se till att smeten är riktigt slät. Häll smeten i en rund form som är smord och bröad. Grädda mitt i ugnen ca 40-45 minuter eller tills en provsticka blir torr vid prov.
Låt kakan svalna i formen tio minuter och stjälp sedan upp den på galler. Pensla på den hopblandade indränkningslagen. Låt svalna helt.
Smält smöret i en kastrull och låt det bli gyllenbrunt. Ta från värmen och tillsätt hälften av florsockret. Rör tills det blir en tjock massa och häll sedan i resten av florsockret. Rör nu tills blandningen blir slät - du kan behöva tillsätta ett par teskedar kokande vatten. Glasyren skall ha en trögflytande men jämn konsistens. Häll glasyren över kakan och fördela snabbt med en kniv innan den stelnar. Häll på nötterna och låt glasyren stelna helt innan servering.



Sedemera serverade mamma naturligtvis en fantastisk trerättersmiddag där rökt lax med wasabikräm och smördegsstänger utgjorde förrätten. Till varmrätt var det en ljuvligt mör hjortsadel, klyftpotatis, broccoli, rödvinssås, kantareller och gelé. Efterrätten stod syrran för och det utgjordes av varma chokladbakelser med maräng- och polkaglass som är ett Tina-recept. Supergott!

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home