Cissis gott & blandat

2006-02-12

Längtar till Italien

Idag har det varit 16 minusgrader här - alldeles för kallt tycker jag, även om solen skiner från en klarblå himmel. Sådana dagar är det inte utan att man längtar till semestertider och roar sig med att läsa resekataloger framlänges och baklänges. Själv längtar jag tillbaka till sommarens semester i Italien, och även om det nog blir ett annat resmål den här sommaren, så passade jag på att laga en riktigt njutbar italiensk middag till kvällen. Det blev helstekt fläskfilé fylld med mozzarella och soltorkade tomater, inlindad i prosciutto. Till detta serverade jag en Karl Johan- och tryffelrisotto som var ljuvligt krämig. Salladen blev en blandning av ruccola, ärtskott, rödlöksbåtar och strimlade soltorkade tomater som jag vände runt i en citronette - en verkligt god sallad som nästan blev som pricken över i. Receptet på risotton kommer här:

Karl Johan-risotto

5 portioner

4 dl avorioris
1 msk olivolja
2 gula lökar, finhackade
2 dl vitt vin
8 dl hönsbuljong (gjord på två tärningar)
2 nävar torkad Karl Johansvamp, lagd i blöt
3 dl parmesanost, riven
några droppar vit tryffelolja

Börja med att fräsa löken i oljan och vänd sedan ner riset och låt fräsa med. Häll på vinet och låt koka med, späd därefter slevvis med buljongen. Varje slev skall koka in innan man häller på ny buljong. Under tiden fräser man svampen i olja med salt och peppar i stekpanna separat. När riset är klart (det skall vara krämigt, men ända ha en liten kärna kvar) rör man ned den frästa svampen och smaksätter med tryffelolja. Det kan röra sig om droppar eller flera teskedar, beroende på hur koncentrerad den variant är som du använder - smaka dig fram. Rör sist ned parmesanen så att den smälter fint.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home